21 Eylül 2010 Salı

HEPİMİZ TEŞHİRCİYİZ

"Aşağı yukarı herkes yazar ama yazdıklarını sunmak farklı bir şey. Bir tür teşhircilik. Bence her yazar biraz teşhircidir. Bu açıdan her yazara sorulması gereken soru ne zamandan beri yazıyorsunuz değil de, "ne zamandan beri soyunuyorsunuz?" olmalı.

Kendini ortaya koymak, deşifre etmek, günah çıkarmak vs. ne derseniz deyin, bakan gözlere başkaldırı şeklinde başlar yazarlık. Bu da aslında bir tür cesaret ve aynı zamanda edepsizlik. Nerden baktığınıza bağlı
." Mehmet Emin ARI

Kusura bakmayın ama maalesef hepimiz teş-hir-ci-yiz...

Sosyal paylaşım sitelerinde yazdığımız bir kaç cümle bile bizim başka insanlara göstermek istediğimiz bir düşünceyi, bir doğruyu içeriyor.

Hiç birimiz, böyle bir dürtünün etkisinde olmasaydık yazamazdık, inanın... Kendimizi, kendimize ait olanı, kendi kalemimizden çıkmış olanı başkalarına gösterme ihtiyacında olmasaydık, bütün yazılanlar bir lise öğrencisinin kilitli günlüğüne hapsolmuş kalmaz mıydı?

Evet; biz, hepimiz teşhirciyiz... Teşhir, taciz içermedği sürece kaygıya da gerek yok bence.

Bizler sadece kendi doğrularımızı, duygularımızı, düşüncelerimizi seriyoruz ortalık yere. İsteyen bakar, görür, beğenir, alır, paylaşır; istemeyen TV karşısında BBG evi formatında programları izlemeye devam eder.


Bizi korkutan, kelimenin genel kullanım alanı. Bu nedenle belki teşhirciliğimizi itiraf etmekte zorlanıyoruz. Elbette "teşhir" ya da "teşhirci" sözcüğünün kelime anlamını bir kenara bırakıp (kıvırtıp) imgesel çağrışımıyla aklımıza gelen şeklini konuşabiliriz. Ancak, kelimenin gerçek anlamı dururken, sonradan yüklenilen alt anlamlara vurgu yapmak, küçük kargaşalara/sapmalara neden olacaktır.

Emin Arı yukarıdaki metinde imgesel anlamda mı kullanmıştır "teşhir/cilik"i, yoksa sözlük anlamına göre mi?

"Kendini ortaya koymak, deşifre etmek, günah çıkarmak vs. ne derseniz deyin, bakan gözlere başkaldırı şeklinde başlar yazarlık."

Bu sözler, "yazan kişi"de olması gerekenleri işaret etmiyor mu? Ve bu sözler "teşhir" sözcüğünün sözlük anlamıyla örtüşmüyor mu?


Ne dersiniz?

1 yorum:

  1. Her yazarın, kendi gözlemleriyle, kendi yaşantılarını birleştirmesi yazmak eylemi. Bu anlamda kullanılan "teşhir" aykırı değil tabi ki.
    Çok okuyan mı, çok gezen mi çok bilir sorusuna ben hiç yanıt veremedim. Okuyan başka insanların gözünden, gezen kendi gözünden farklı dünyalarda dolaşır. Bazı öyküler bizim öykümüze benzer...
    Ama, ben blog yazarlığı ve roman/belgesel/anı... ne olursa, kitap yazarlığı arasında fark görüyorum müsekkin. İnternet yaygınlaştı ve anı defterleri tarihe karıştı. Blog yazmak daha az sorumluluk isteyen bir durum. Zaten ben bunu bir blog yazımda dile getirdim. (Link verilmiyor mu burada abi? reklam alıyosan...:p)
    Çok blog okudum ve bazılarının bildiğimiz anlamda "teşhirci" olduğuna inanıyorum. Diyeceksin belki, e tamam ama o kişide sonuçta kendi duygu,düşüncesini aktarıyor! İşte buna inanmadığım, sadece kendisine bazı çıkarlar sağlamak amacıyla kurgulanan "teşhir" okuduğum için, bazı blog yazarlarını "yazar" kapsamına alamam ki;)

    YanıtlaSil